Wij zijn u graag van dienst met onze expertise op diverse rechtsgebieden

Wanneer je twijfelt of je een boete/transactie moet aanvaarden, dan luidt ons voorlopige advies vaak om de boete/transactie te verwerpen. Let op: dit is geen algemeen advies en wat verstandig is, hangt van de omstandigheden van de zaak af.

Het is mogelijk dat je zaak dan voor de rechter komt. Het is ook mogelijk dat de rechter je een hogere boete/straf oplegt dan de transactie. Echter, het is onze ervaring dat dit weinig voorkomt. Sterker, het is onze ervaring dat de rechter vaak dezelfde of een lagere boete/straf oplegt.

Alleen wanneer je een bekentenis hebt afgelegd, de transactie je meevalt en je zo snel mogelijk van de zaak af wenst te zijn, dan is het verstandig om de transactie te aanvaarden.

Verder kan het aanvaarden van een boete/transactie verstandig zijn, wanneer je in een proeftijd voor een ander strafbaar feit loopt. Je kunt zo waarschijnlijk voorkomen dat de officier van justitie bij de rechter tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke straf gaat vorderen.

Overigens maakt het voor een "strafblad" vaak niet uit of een transactie door de verdachte wordt aanvaard dan wel een boete/straf door de rechter wordt opgelegd.