Wij zijn u graag van dienst met onze expertise op diverse rechtsgebieden

20 juni 2018

Zes jaar na dato zijn de ouders en de broer van de in 2012 vermoorde Ximena Pieterse nog altijd bezig met het verhalen van hun schade. De wetgever en de GGZ-instelling geven niet thuis.

De familie Pieterse kan geen aanspraak maken op affectieschade volgens het op 10 april 2018 aangenomen wetsvoorstel. De wet voorziet niet in een inwerkingtreding met terugwerkende kracht.

GGZ-instelling De Waag meent indertijd "verantwoorde zorg" te hebben geleverd aan de dader Anschütz, die in 2013 voor de moord is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en TBS. Anschütz beschreef zichzelf in een brief aan de GGZ drie weken voorafgaand aan de moord op Ximena als gevaarlijk, onbetrouwbaar en onberekenbaar. Hij schreef dat hij speelde met de gedachte om iemand iets aan te doen. Ook schreef hij: "Het maakt me angstig hoe lekker ik mij soms voel bij de gedachte dat ik iemand uit het leven steek." De Waag heeft hierop geen actie ondernomen.

Uit de recente zaak van de "Haagse steker" Malek F. blijkt dat de zorgelijke situatie in de GGZ-instellingen in de afgelopen jaren niet veranderd is.

In een laatste poging hun schade vergoed te krijgen, heeft de familie Pieterse Anschütz in rechte betrokken. Maandag 25 juni 2018 vindt de mondelinge behandeling plaats bij de rechtbank Den Haag.

https://m.omroepwest.nl/nieuws/3650917

 


Meer nieuwsberichten