Stageplaats HBO-Rechten

Haagrecht Advocaten is een advocatenkantoor in het centrum van Den Haag. Het kantoor telt dertien advocaten en een juridisch medewerker. Een advocaat en de juridisch medewerker zijn ooit als HBO-stagiaire bij het kantoor begonnen.

Gewoonlijk zijn er twee stageplaatsen voor HBO-stagiaires, waarvan een voor de:
- Hogeschool Leiden (voor de periode van februari tot december)
- Hogeschool Utrecht (voor de periode van september tot juli)

Helaas, zijn op dit moment alle plaatsen voor HBO-stagiaires vergeven. Echter, per september 2014 komen er weer twee plaatsen beschikbaar.

- - -

Kantoor en rechtsgebieden
Haagrecht Advocaten bedient zowel ondernemers als particulieren. De cliënten komen uit alle lagen van de samenleving. De diversiteit in rechtsgebieden is gelijk aan de variatie in cliënten: arbeidsrecht, familierecht, letselschade, strafrecht en WSNP.

Werkzaamheden
- Besprekingen met cliënten bijwonen
- Brieven concipiëren
- Stukken concipiëren
- Literatuur en rechtspraak opzoeken
- Telefoon aannemen en afhandelen
- Zittingen van gerechten bijwonen

Accuraat en fietsen
Een stagiaire moet accuraat zijn, omdat bijvoorbeeld een advies voor een cliënt niet naar de wederpartij moet worden verzonden. Een stagiaire moet kunnen fietsen, om bijvoorbeeld met de advocaten mee naar een zitting te kunnen gaan.

Uiterlijk en kleding
Een stagiaire is een visitekaartje van het kantoor. Een eerste indruk is dikwijls een beslissende indruk. Uiterlijk en kleding mogen geen aanleiding geven voor het maken van opmerkingen.

Vergoeding
Voor een stage van tien maanden, bij vier dagen per week werken en een dag per week school, wordt een stagevergoeding gegeven van EUR 400 bruto per maand.

Sollicitatie
Stuur een E-mail aan romelingh@haagrecht.nl met daarin:
- Naam en plaats school
- Duur stage (datum begin en datum einde)
- Bondige motivering waarom je HBO-Rechten bent gaan studeren
- Eventueel onderwerp waar je een onderzoek naar zou willen doen
- Een pasfoto wordt op prijs gesteld (zogenaamd plaatje bij het verhaal)

Procedure
Gewoonlijk wordt zo'n twee maanden voor de aanvang van een stageperiode een selectie gemaakt uit alle E-mails die zijn binnen gekomen. Kort daarop vindt met twee tot drie kandidaten een gesprek plaats. De advocaat die de gesprekken voert is mr Walter Römelingh. De uiteindelijke keuze wordt gemaakt op basis van de E-mail en de indruk tijdens het gesprek. Van belang is dat de stage niet alleen leerzaam, maar ook leuk moet zijn.