4 maart 2015

Geen strafvervolging naast alcoholslot

 

Iemand die verplicht moet  deelnemen aan het alcoholslotprogramma kan daarnaast niet ook nog  strafrechtelijk worden vervolgd. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld in een zaak van mr. De Vaal van Haagrecht Advocaten.

 

Deelname aan het alcoholslotprogramma  (asp) wordt opgelegd bij een bestuurder van een auto die bij een controle een (veel) hoger alcoholgehalte in zijn adem of bloed heeft dan toegestaan. Verplichte deelname aan een asp houdt in:

- het op eigen kosten - 4000 tot 5000 euro - een alcoholslot in de auto laten zetten

- de intrekking van het oude rijbewijs en verstrekking van een nieuw gecodeerd rijbewijs waarmee alleen in een auto met alcoholslot kan worden gereden

- voor de duur van  twee jaar                                                                                                                              

- met tussentijds onderzoeken van de blaasresultaten op kosten van de deelnemer.

 

Het alcoholslotprogramma is een bestuurlijke maatregel die wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Een rechter komt hier niet aan te pas. Maar rijden onder invloed is ook strafbaar en daarom kunnen  mensen die verplicht deelnemen aan het alcoholslotprogramma daarnaast ook strafrechtelijk worden vervolgd en gestraft. Daarbij kan ook de  rijbevoegdheid  worden beperkt.

De vraag in de zaak  waarin de Hoge Raad vandaag heeft geoordeeld is of dat eigenlijk niet betekent dat deze mensen tweemaal worden gestraft voor hetzelfde feit. Wettelijk is bepaald dat dat niet mag.

De Hoge Raad vindt dat de bestuurlijke maatregel van het alcoholslotprogramma erg lijkt op de situatie dat een  rechter de betrokkene bestraft.  Dat kan dus inderdaad worden gezien als een dubbele bestraffing. Daarom kan iemand die al  moet deelnemen aan het alcoholslotprogramma niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. Tot dat oordeel was het hof eerder ook gekomen.

Zou iemand nu toch nog strafrechtelijk worden vervolgd dan moet het openbaar ministerie niet –ontvankelijk worden verklaard in die vervolging.

 

De Hoge Raad wijst erop dat mensen die eerder zowel een alcoholslotprogramma  kregen opgelegd als strafrechtelijk werden vervolgd wegens hetzelfde rijden onder invloed geen herziening van de veroordeling kunnen vragen.

 

 

Dit is een nieuwsbericht naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad van 3 maart 2015. De volledige uitspraak (14/04940) is  gepubliceerd op www.hogeraad.nl. Voor vragen over het alcoholslotprogramma kunt u contact opnemen met mr. De Vaal of mr. Poort van Haagrecht Advocaten.


Meer nieuwsberichten